Pui de curca

 

Curcanul este o pasăre de talie mare, originară din America (SUA şi Mexic), care a fost adusă în Europa în urmă cu 400 de ani. Masculul are capul şi gâtul de culoare roşie, nefiind acoperite de pene. Deasupra ciocului are o cută, un pliu de piele roşie. Femelele sunt mai mici. După 24 săptămâni curcanii pot ajunge la greutatea de 22 kg, iar curcile la 18 kg. În ferme, de obicei la această vârstă ei sunt sacrificaţi. După un an curcanii pot ajunge la o greutate de 30-35 kg.

 

Carnea de curcan e inclusă adesea în dietele sărace în grăsimi; ea conţine doar 1 gr de grăsime/30 gr porţie. Carnea de curcan are un conţinut ridicat de proteine, nlacină, vitamina B6. Mai conţine vitaminele B12, riboflavină si minerale, cum ar fi fier, zinc, potasiu si seleniu.

Un beneficiu mai puţin cunoscut al cărnii de curcan este protecţia anticancer. Acest lucru e posibil datorită mineralelor care intră în compoziţia sa, în special seleniul, care este un mineral esenţial în funcţionarea normală a glandei tiroide si a sistemului imunitar.

 

Îmbunătăţeşte calitatea somnului datorită prezenţei unei substanţe numită triptofan, care este utilizat de creier pentru a produce serotonina.